Beste leden,
Hierbij mijn eerste review ooit, naar aanleiding van een mooi voorbeeld van Piet Hofkens (
viewtopic.php?f=28&t=9717).
Balmoral Royal Selection Annejo 18 Mk52 TorpedoHerkomst: Nederland
Dekblad (capa): een 18 jaar gerijpt Braziliaans ‘Sungrown’Arapiraca
Omblad (capote): Dominicaanse olor tabak
Binnengoed: selectie door Boris Wintermans van Dominicaanse en Nicaraguaanse ligero en Braziliaanse Bahia tabakken
Ringmaat: 52 (duh…) / 20,5 mm
Lengte: 6 inch / 160 mm
Bandje: een hoofdband dat er klassiek uitziet door de sierlijke gouden letters en de mooie ‘B’ die de aandacht trekt op de zwart/witte achtergrond en redelijk groot van formaat is, een voetbandje met alleen de indicatie van het type ‘Annejo 18 en daaronder Torpedo Mk52 afgewerkt door een gouden randje.
Aanschaf: 8,70 euro bij Roos in Nijmegen
Trivia: de benaming van Mk52 is een verwijzing naar de benaming door de Nederlandse en Amerikaanse marine voor een zwaargewichtstorpedo Mark48
UiterlijkKleur: het Maduro dekblad ziet er mooi donker en licht geolied uit. De kleur is niet egaal door wat donkere plekken in het blad.
Structuur: het blad is ruw en voelt wat ‘bobbelig’, maar stevig aan. Er loopt over de volle lengte met een flauwe draai een dikke nerf. Op twee plaatsen zit het dekbad een beetje los, wat opstaand.
Mondstuk: 3 kaplagen die (erg) schuin weg lopen, maar heel stevig en strak aanvoelen
Eindstuk: kaarsrecht, de sigaar blijft moeiteloos rechtop staan
KnippenIk heb de sigaar geknipt met de schaar van mijn nieuwe Victorinox zakmes. Deze heb ik overigens via dit forum aangeschaft. (
viewtopic.php?f=195&t=9684) Nogmaals dank, Onno!
De schaar is vlijmscherp en heeft dan ook geen enkele moeite met deze sigaar. Ik had meer moeite met het zoeken van een rechte lijn, omdat de lagen van de cap erg schuin lopen.
Pre-drawDe sigaar ruikt een beetje zoetig en ik ruik een beetje stal of gras
Makkelijke draw, zachte crèmige smaak en lichte aarde.
AanstekenVoor het aansteken van de sigaar heb ik mijn Zippo Blu gebruikt. De sigaar komt makkelijk op gang, geen scheefbrand.
Ik heb van te voren beide bandjes verwijderd. De verwijderen van het voetbandje is natuurlijk logisch. Het grote bandje zat best los en vanwege de grip heb ik deze ook alvast van de sigaar gehaald.
1/3De eerste smaken die binnenkomen zijn pittig peper, samen met een (fruitig) zoet. Ik proef ook wat van hout en aarde. Erg mild en zacht van smaak.
De trek is erg licht en de sigaar produceert een mooie stevige rook. De as is lichtgrijs tot wit van kleur bij het hittepunt en kleurt wat donkerder wat verder van de gloeirand.
Ik ben nu 20 minuten onderweg.
2/3De smaak die opeens binnenkomt is die van karamel. Daarnaast blijft de sigaar mild en zacht cremig. Het zoet is van fruit of vijg, lastig om te benoemen. Ik proef nu ook meer koffie en wat chocola. De smaak wordt wat zwaarder en verschuift van mild naar medium. Ik proef nu meer pit/peper.
Ik zit nu op 45 minuten en er ontstaat scheefbrand die ik moet corrigeren.
3/3De sigaar blijft constant van smaak. Ik denk verschil te merken door meer hout en noot te proeven. Van ceder naar eik? Ik ben nu 75 minuten bezig en heb nog twee keer moeten corrigeren vanwege scheefbrand.
Ik heb ook een keer moeten purgen, omdat ik het gevoel had dat ik teveel bitter binnen kreeg. Ik heb de tip gebruikt (die ik op dit forum heb gelezen) door de as er af te draaien, flink door te blazen en dan met een vuur onder het eindstuk een trek te nemen. Het resultaat was een flinke steekvlam en meteen een lichtere trek.
Bij de laatste vier centimeter heb ik de sigaar ten ruste gelegd, omdat de sigaar te heet werd.
Rooktijd 80 minuten.
Eindoordeel:
Ik heb van deze sigaar genoten, ondanks dat ik met scheefbrand zat te knoeien en heb hem met tegenzin weg moeten leggen. Ik vind de sigaar wel wat prijzig, maar dat zal me niet weerhouden om nog een keer aan te schaffen.
Voorlopig ben ik ‘druk’ met het proeven van verschillende sigaren om mijn ‘smaak’ te ontdekken.
PS: de foto's zijn met mijn mobiel gemaakt en close-up blijft dan lastig.