Sigarenplatform

Het is momenteel 28 Mrt 2024, 13:41

Alle tijden zijn Array Etc/GMT-1




Plaats een nieuw onderwerp  Reageren op dit onderwerp  [ 2 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatstCOLON 13 Mrt 2008, 20:45 
Offline
Sigarenplatform.nl Crew
Sigarenplatform.nl Crew

GeregistreerdCOLON 26 Feb 2006, 16:29
BerichtenCOLON 4372
WoonplaatsCOLON London
Bronnen: wikipedia-geschiedenis van de nederlandsche sigaar-handboek der sigaren-google-ritmeester.com-sigarenplatform.nl

Ritmeester.
Een grote naam in het aloude sigarenland. Bijna iedereen kent het merk. Je ziet de sigaren van Ritmeetster nog steeds op beurzen, in verouderde keukenkastjes, bij de grote verzamelaars hele kisten in de humikamer, en in plaatjesboeken van vooroorloogse kwaliteit. Ritmeester, een stukje tanaksgeschiedenis die in onze serie "Merken" van sigarenplatform zeker niet mag ontbreken. Onder de sigarenbandjes zijn ze in de benelux gezochter dan ooit, en worden ze aangeboden op marktplaats, e-bay, speurders en vele andere ( ook internationale ) beurzen. Ritmeester stond bekend om zijn kleurijke en stijlvolle bandjes, gecombineerd met voor de tijd prachtige kisten. Ritmeester was het meest gerookt op opa's verjaarspartijtje bij de jonge klare, in 68% van de gevallen in de vorm van bolknak al dan niet een corona.

Tot zo ver mijn bijdrage,
veel leesplezier,

Afbeelding
Jochem van Schuppen begon in 1887 met een tabakskerverij die De Nijverheid heette. In 1889 begon hij ook met een sigarenfabriek, die later de Ritmeesterfabriek zou gaan heten, naar het populaire sigarenmerk. Het sigarenmakersvak, dat eentonig werk inhield, kon men leren op de fabriek, maar Van Schuppen maakte veel gebruik van huisnijverheid: de mensen kochten tabak en dekblad bij de fabriek, en verkochten de darvan geproduceerde sigaren weer aan de fabriek. Aan deze gezinsarbeid kwam een einde door de CAO van 1920.
Afbeelding
De fabriek
In 1910 bouwde Van Schuppen een nieuwe fabriek aan de Kerkewijk. Na de Eerste Wereldoorlog kwam er een crisis in de sigarenindustrie, door de introductie van de sigaret en door de import van goedkope sigaren uit Duitsland. Ritmeester introduceerde toen de bolknak, wat een eclatant succes bleek te zijn. Dit betekende dat Ritmeester zelfs in de tijd van de economische crisis, de jaren '30 van de 20e eeuw, kon groeien, en wel van 325 naar 1700 werknemers. In 1937 was de textielfabriek Roesingh failliet gegaan, waarop Ritmeester het pand betrok. Ook na de Tweede Wereldoorlog ving de sigarenindustrie aanvankelijk veel mensen op die door de kwijnende wolindustrie werden ontslagen.

Vanaf de jaren '70 kwam er een crisis in de sigarenindustrie, en Ritmeester werd in 1989 overgenomen door het Zwitserse tabaksconcern Burger Söhne. Men ging duurdere sigaren maken van de merken Oud Kampen en Hajenius. In 2006 werd de fabriek gesloten en de productie overgebracht naar vestigingen te Lübbecke en Treffurt in Duitsland. In 2007 vertrok ook het hoofdkantoor van Ritmeester Cigars van Veenendaal naar 's-Hertogenbosch, waarme een einde aan de Veenendaalse sigarenindustrie was gekomen.

Het merk Ritmeester vindt zijn oorsprong in de leverantie van sigaren aan het regiment van de cavalerie te Ede. Op het bandje was een cavaleriepaard afgebeeld met de naam 'Peter', en zo heette ook de sigaar. De Duitsers, aan wie de sigar eveneens geleverd werd, wilden in 1915 naast het paard ook een officier afgebeeld zien, en zo werd het merk Ritmeester geboren. De Duitse officier werd weldra door een neutraler figuur vervangen, waarvoor Ritmeester Buat model heeft gestaan.
Link provicie Utrecht mbt Ritmeester sigaren

Ritmeester cigars zegt zelf hetvolgende over hun sigaren op hun site:

Een goede sigaar wordt niet zo maar gemaakt. Daar is veel tijd, geduld en kennis voor nodig. Ritmeester Cigars kan sinds haar oprichting in 1887 vertrouwen op jaren lange kennis en ervaring. Ritmeester Cigars is onderdeel van de Burger Groep. De Burger groep, gespecialiseerd in alleen sigaren, behoort tot één van de grootste sigarenconcerns ter wereld. Naast circa 900 werknemers in Europa (Nederland, Duitsland en Zwitserland) heeft de Burger Groep eigen plantages en productie units in Brazilië, Indonesië en Midden-Amerika. Ritmeester Cigars is binnen de Burger Groep een belangrijke business unit. Vanuit Veenendaal in Nederland wordt zorggedragen voor de productie, distributie, verkoop en marketing van een groot aantal kwaliteitsmerken, waaronder het sigarenmerk Ritmeester. Binnen de Burger Groep is Ritmeester Cigars verantwoordelijk voor de export naar meer dan 60 landen.
Afbeelding
Sigarenbandjes van Ritmeester.

_________________
You know I haven't been spending much time there lately, they've got me down in D.C. I'm shining a seat with my ass.


Omhoog
   
 TitelCOLON
BerichtGeplaatstCOLON 14 Mrt 2008, 08:11 
Offline
Robusto
Robusto

GeregistreerdCOLON 16 Jan 2008, 22:09
BerichtenCOLON 104
WoonplaatsCOLON Koudekerke, The Netherlands
Hartstikke leuk stukje, bedankt!

_________________
Doetie'tofdoetie'tniet


Omhoog
   
Berichten weergeven van de afgelopenCOLON  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp  Reageren op dit onderwerp  [ 2 berichten ] 

Alle tijden zijn Array Etc/GMT-1


Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: 1 en 0 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naarCOLON
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Vertaald door phpBBservice.nl.