De tabak [deel 2]SorterenDe tabaksbladeren van de afgelopen 2 jaren zijn na drogen opgeslagen bij ons op zolder, niet verpakt in mooie jute balen maar in gewoon praktisch plastic
. Hierdoor is er enig vocht in de bladeren achtergebleven en zijn deze (in de ochtenduren) soepel genoeg om te handelen. Middels verschillende kleuren sorteer ik een gedeelte van de bladeren in een viertal kwaliteiten zodat ik, gezien mijn beperkte tijd, mij bij het fermenteren kan richten op alleen de A-kwaliteit bladeren.
FermenterenAls fermentatiehok gebruik ik een voormalige varkensstal
, met behulp van rieten kleden sluit ik de ruimte af om te voorkomen dat de kippen naar binnen wandelen en dat de temperatuur 's nachts niet te veel kan zakken.
Hoewel box-sweating de gebruikelijke "lokale" methode is, heb ik gekozen voor bulk-fermentatie omdat dit de makkelijkste methode is. Om de temperatuur te controleren gebruik ik een tweetal thermometers met een sensor aan een meter lang snoer, middels een alarm stel ik de boventemperatuur in, in dit geval 55ºC, en zal ik visueel, als het proces eenmaal in gang is, de ondertemperatuur in de gaten houden (<40ºC kan namelijk schimmel veroorzaken). Middels emmers met water om de pile en een plantensproeier probeer ik de vochtigheid op 75-80% te houden. Als drukmiddel (en om te voorkomen dat het vocht te snel verdampt) gebruik ik jutezakken.
De pile is ongeveer 1 meter lang en 60cm hoog en per laag heb ik met de plantensproeier matig vocht aangebracht. En tot mijn verbazing beginnen na 8 dagen de alarmen te piepen. Vlug heb ik hierop de pile ontmanteld en laten "afkoelen" en "luchten", het aanwezige vocht van de bladeren "geschud" en de pile weer opgebouwd. Nu zat ik wel met een dilemma, te weinig tijd. Daarom heb ik een gedeelte van de pile na enkele dagen weer ontmanteld zodat er voldoende tijd was om hiervan sigaren te maken.
Onderbouwing hiervoor is dat het idee van fermenteren eigenlijk een voortzetting is van de rijping en droging, het afbreken van koolwaterstoffen en proteinen, het verminderen van het nicotinegehalte en het opbouwen van aromatische karakteristieken. De tabak die ik gebruikt heb was al reeds een jaar of twee in opslag (langzame fermentatie), dit tezamen met de enkele/onvolledige fermentatie zou in principe toch een aardige tabak moeten opleveren. We gaan het proberen !
Wordt vervolgd