Hoe het begon..Ik kom al jaren met enige regelmaat in de kulminator in Antwerpen
Deze kroeg is(inmiddels) uitgeroepen tot het beste bier cafe ter wereld, en is eigendom van een echtpaar welke in 1979 begonnen zijn met het opslaan van bieren in de kelders van het cafe. Het resultaat mag er zijn; een ‘bijbel’vol met het meest exclusieve bier in jaargangen van lang lang geleden (denk aan de mogelijkheid tot verticaal proeven van chimay blauw van 1983 tot nu!)
Wat er gebeurde...Daar een keer een kasteebier gedronken uit 1989 en sinds dien is het mis; de lat lag er.
Nadat ik bij het laatste bezoek een chimay blauw uit 1997 dronk was ik om; ik wil thuis bieren op gaan slaan ‘om te vergeten en oud te laten worden’
Linkjes als deze hielpen daar ook al niet bij
http://bier.blog.nl/biernieuws/2010/02/07/het-verouderingsproces-van-een-14-jaar-oude-kasteelbier-bruinBart wakkerde het vlammetje nog verder aan
en omdat ik ‘Yapi’s drankprobleem’ topic al genoeg vervuild heb met mijn berichten (sorry Bart) is het tijd voor mn eigen ‘bier gerelateerde’ topic
Een goed aantal uren googlen en een paar proefbestellingen later ben ik tot onderstaande shortlist gekomen. Waar mogelijk natuurlijk in 0.75 liter flessen omdat er dan verhoudingsgewijs minder product in contact staat met zuurstof
La trappe quadrupel
Kasteel donker
Gouden carolus cuvee van de keizer blauw
Val Dieu grand cru
Abbaye des Rocs
Struise Pannepot
kapittel abt
westvleteren 12
Sint amatus 12
orval
rochefort 10
chimay blauw
n'ice chauffe
hertog Jan grand prestige
nu is zelf opslaan en geduld uitoefenen leuk, maar een beetje op weg geholpen worden is natuurlijk ook wel aardig
en het resultaat tot nu toe..en dus heb ik een paar weken gelede bij la trappe een doosje quadupel uit 2008 gekocht
(al eerder gepost)
en en en heb ik geluk gehad en een mogelijkheid gevonden om een partij overjarige flessen kasteelbier te kopen; de meeste zijn gebrouwen in 1999 en ook een aantal in 1998
Hier ben ik dus echt Heel gelukkig mee; ik zal in de komende jaren hier op gepaste momenten
Van genieten!!
Edit) zoals je ziet staan er nu 21; 2 zijn er uit 2008 omdat ik eerder dacht er een paar te gaan bewaren en een doosje van 6 zit nog in de post.
bij gebrek aan een kelder zal ik eea gaan opslaan in een grote koelkast zonder vriesvak.
Hiervan zal ik de legplanken aanpassen zodat ze het gewicht van de flessen kunnen dragen
En ik zal deze voorzien van een extern thermostaat omdat een reguliere koelkast niet de mogelijkheid heeft om een temperatuur van 12.7 graden (55F)aan te kunnen. Dit thermostaat werkt op tienden van graden nauwkeurig.
Edit) in afwachting van de koelkast heb ik nu even een paar planken in een kast vrijgemaakt
http://shop.conrad.nl/actueel-en-actie/ ... 15910.html" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
set and forget gaat de hele opzet zijn en dat kan met dit ding prima. Voordeel is ook dat het ding uit gaat wanneer de juiste temperatuur bereikt is
meer foto’s volgen morgen of overmorgen en updates zal ik vanaf nu in dit topic posten
nog wat ‘te testen’ bieren