Gisteren was zo’n woensdag..
Op nog geen honderd meter van van Dalen zit Kroon en van Andel; een wijnbar maar wij kozen voor kreeft in de vorm van surf and turf
Mocht je nog eens een lekkere lunch en een wijntje willen halen op weg naar van Dalen… go for it
Thuisgekomen nog laat op de avond twee vrienden over de vloer en het volgende ‘oud en nieuw’ proeverijtje gehouden
Achel bruin ‘oud’ tht 31/08/08; brouwdatum dus 2005 VS achel bruin ‘nieuw’ tht 17/02/13; brouwdatum dus 2010
Westmalle dubbel ‘oud’ tht en brouwdatum geen idee; minimaal 15 jaar oud VS westmalle dubbel ‘nieuw’ vers; ’s gister uit het schap bij de Albert Heijn gevist
Westmalle tripel ‘oud’ tht en brouwdatum geen idee; minimaal 15 jaar oud VS westmalle tripel ‘nieuw’ vers; ’s gister uit het schap bij de Albert Heijn gevist
Achel; daar kunnen we kort over zijn.dit bier vind ik in beginsel al niet erg goed maar oud is het echt gewoon ranzig.
Fles ging met zoveel gesis open dat we dat vermoeden gelijk al hadden; nog nooit eerder zoveel koolzuur en schuim gezien vanuit een flesje dat al keurig een aantal dagen stond te rusten
Smaak was zuur. Verder proeven had geen zin. We hebben hier nog 3 oude van dus het Kan dat deze wel goed zijn maar ik heb er Erg weinig hoop voor
De ‘verse’ was wel goed maar gewoon niet heel erg lekker. Vraag met deze oude bieren is natuurlijk altijd; hoe zijn ze opgeslagen geweest en in het geval van kleine flesjes; hoeveel invloed heeft de kroonkurk gehad
Westmalle dubbel. De eerste en oudste ging open zonder enig geluid van ontsnappend koolzuur. Geen goed teken
De dop van dit flesje was ook van binnen zwaar gecorrodeerd en daarmee waarschijnlijk lek. Ook bij dit flesje vragen over de manier van opslaan
Deze ging door de gootsteen omdat ‘roest’ de overheersende smaak was. We hebben daarna een exemplaar met etiket gepakt; minimaal 10 jaar oud.
Flesje ging open met een sis en de geuren waren veelbelovend
Dit tweede exemplaar was Wel goed ouder geworden maar helaas een eind over zijn piek heen
Neem daarbij dat ik westmalle dubbel in beginsel (vers) geen fantastisch bier vind en daarmee was de overstap naar een ander bier snel gemaakt
Conclusie; als westmalle dubbel je smaak is zou ik zeggen maximaal 8 jaar bewaren
Westmalle tripel. Laten we beginnen met de conclusie. Hemel. Dit is De reden om bier oud te laten worden.
Open met een sis, klein beetje schuim wat gelijk weer verdwijnt en een kleur die Veel donkerder, meer amber achtig is dan z’n verse broertje
Smaken van toast, en een volle, diepe beetje was achtige honingsmaak samen met allemaal mooie complexe hop tonen maken dat we allemaal verliefd naar dit flesje zitten te staren
Deze is Fantastich ondanks het feit dat deze ook over zijn piek lijkt te zijn (bieren hebben een neiging een beetje ‘waterig’te gaan smaken als ze over hun piek heen zijn en deze had dit ook een klein beetje
Maar Wat een Genot. Hardop werd er nagedacht over al het lekkers wat hierbij gegeten zou kunnen worden, en toch ook weer niet omdat dit bier een toetje op zich is.
Conclusie; westmalle trippel aged Prima maar ook hier zou ik zeggen; probeer ze na 8 jaar eens en besluit dan of ze nog langer kunnen hebben
Afgesloten met een maallust 1818; een quadrupel die erg jong is maar erg veel mooie gebrande koffietonen heeft en een oude corsendonk
En na een glaasje aberlour a’bunadh batch 39 was het toch Echt tijd om te gaan slapen
Het was een Schitterende woensdag