Vandaag werkelijk een
openbaring gehad bij Screaming Beans in Amsterdam. Na het eten een 3-tal theeën gedronken, zo
zuiver en
smaakvol !!!! Ik voel weer een passie aankomen
De laatste thee was geoogst in 1987: 26 Jaar oud. Hieronder een korte beschrijving:
TEA
Pu Ehr 1987
Vintage thee
Land: China
Regio: Yunnan
Type: Gefermenteerde thee
Oogst: 1987
Bij de meeste soorten thee adviseren wij deze te nuttigen binnen een jaar. Thee neemt gemakkelijk andere geuren aan en dit gaat ten koste van de kwaliteit. Pu Ehr thee uit de streek Yunnan, wat in het zuiden van China ligt, is hierbij een uitzondering. Pu Ehr is de enige thee die wordt gefermenteerd waardoor deze juist met de jaren een mooie ronde smaak ontwikkelt. Voordat er een vintage Pu Ehr in je kopje zit gaat er een heel proces aan vooraf. De theebladeren die aan eeuwenoude theebomen groeien moeten eerst worden geplukt. Daarna worden ze gedroogd in de zon. Vervolgens worden de theebladeren gesorteerd op kwaliteit. Er wordt 400 gram van dezelfde kwaliteit bij elkaar in een ronde, ijzeren koker gedaan. Onderin deze koker zitten gaatjes waardoor er stoom in geblazen kan worden en waardoor de bladeren slap worden. Daarna wordt er een katoenen kous om de koker heen gedaan, zo kan de koker worden omgedraaid en komen de bladeren in een mooie ronde vorm in de kous terecht. Langzaamaan worden de theeblaadjes dan bij elkaar geperst waardoor er een ronde schijf van Pu Ehr thee ontstaat. Deze schijven worden per stuk verpakt.
Als laatste stap wordt de schijf in een stenen pot gelegd waarin deze kan rusten. Deze pot zorgt ervoor dat de schijf donker en op een constante temperatuur bewaard wordt en dat er toch nog een beetje zuurstof bij kan om het fermentatieproces te stimuleren.
Smaaknotities: aardse tonen waarbij je gedachten verdwalen in een herfstbos wanneer het zojuist heeft geregend.Ik vrees dat dit een vervolg gaat krijgen ......
Wim.