Zoals beloofd in een eerder topic, zou ik nog eens uitweiden over mijn "bierbrouwhobby".
Het begon allemaal 2 jaar geleden met een starterspakket van de brouwmarkt. Dit noemen ze ook wel "blikbrouwen"
Je neemt namelijk de inhoud van een blik (ingekookt wort) daar voeg je water, suiker, en gist aan toe. 2 weken wachten, en presto! bier....(of iets wat daarvoor door moet gaan)
Het nadeel van deze paketten is dat ze allemaal dezelfde metaalachtige na-smaak hebben.
Het leuke aan deze pakketten is dat je hierna niet kunt wachten om aan de slag te gaan met volmout brouwen, en alles vanaf nul doen.
Plaatsgebrek was de grootste reden om er (voorlopig) niet mee verder te gaan.
Totdat ik in gesprek met een goede vriend er weer eens over begon. "dat lijkt me ook wel leuk", zei hij. "Mijn vader heeft dat vroeger ook gedaan. En die wilde dat ook weer oppakken".
Maar als we het doen, dan moeten we het gelijk goed aanpakken. En niet gaan rommelen met een weck-ketelje of op een gas-pitje in de tuin. Nee, een mooi ingerichte permanente installatie.
Na veel gelezen te hebben op een
bierbrouwforumbesloten we in de garage bij de vader van mijn kameraad eraan te beginnen.
Zijn ouders hadden recent de keuken vernieuwd, dus de oude kastjes vonden een tweede leven in de brouwerij. Ik kocht een paar oude fusten die moesten gaan dienen als ketels. We investeerde in grote gasbranders, permanente gas-aansluiting. En een koelkast bouwde we om tot (gecontroleerde) vergistingskast.
Zo ziet het er allemaal uit.
het keukentje met desinfectie middeltjes (brouwen moet zeer hygiënisch gebeuren!)
De brouwinstallatie volgens het "communicerende vaten principe"
gedurende het brouwen volgen we alles op de voet met "brouwsoftware"
Het mout vlak voor het de ketel ingaat.
Giststarter in de Erlemeyer
Bier in de gistkast
Inmiddels zijn we toe aan ons 7e brouwsel, we beginnen rustig met wat bewezen recepten van het forum wat aan te passen naar eigen inzicht en smaak. Zo wisten we pasgeleden op het Open Bergsche Bier Kampioenschap de 7e plaats te halen (van de 40 inzendingen) in de C-klasse, met 82 punten voor onze tripel (ons 5e brouwsel)
commentaar van de keurmeester: Een mooie tripel die goed in balans is qua zoet en bitter. Ga zo door!
jullie begrijpen dat dit ons stimuleert om er lekker mee door te gaan. Het is een leuke maar ook lekkere hobby. Want van het resultaat moet goed geproefd worden.
Proost!