Ronald schreefColon
Wow Ray, das wel super cool!
Weet je, wat ik toch erg lastig vind is om een sigaar goed te omschrijven qua geur en smaak. Hoe doe jij (jullie) dat? Wanneer noem je iets aarde achtig van smaak, of iets dergelijks. Ik vind soms iets erg aromatisch en heerlijk van smaak, maar welke woorden geef je hieraan, mede om voor jezelf op papier een goede aantekening te hebben, zodat je de juiste sigaar later kiest, die je om een bepaalde reden zo goed vind.
Iemand tips!?
Ronald
Ronald, 1 tip;
proeven, proeven, proeven en nog eens proeven
Nee hoor, sommige geuren zijn makkelijk te herkennen en andere weer wat minder. In heel je leven bouw je een soort 'geuren'-geheugen op en daardoor kan je geuren herkennen. Denk eens bijvoorbeeld aan een stal vol koeien en je weet hoe het ruikt. Zo kan je dus ook geuren, en ook smaken, herkennen uit je geheugen. Een goede manier om aan een sigaar te ruiken is één neusgat dicht en aan het open gedeelte van de sigaar ruiken, er moeten dan natuurlijk geen omgevingsgeuren zijn zoals een kaars of iets dergelijks. En hoe meer je het doet, hoe meer je kan onderscheiden.
Met smaak werkt het eigenlijk net zo. Proeven en nadenken over de smaak, waar ken je hem van. Je weet bijvoorbeeld hoe toast smaakt of chocolade enz.
Echt proeven moet je wel met een neutrale mondsmaak doen, dus geen koffie erbij ofzo. Denk maar aan een whisky-proeverij (als je hier al eens deel aan hebt genomen) gewoon water erbij en verder niets.
Ik hoop dat je hier iets mee kan.