deze week Ipanema op bezoek gehad, hij had een zakje "thee" mee...
toen ik eraan rook was ik erg verrast want de geur was in de verste verste niets van wat ik me kon voorstellen
m'n eerste reflex was BAHHHH
het betrof namelijk "lapsang souchon" thee.
een woordje uitleg:
Lapsang Souchong thee;Lapsang souchong (正山小种 of 烟小种) is een zwarte theesoort uit China.
Lapsang souchong komt oorspronkelijk uit de provincie Fujian. Na oxidatie wordt deze thee in bamboemanden gedroogd boven brandend naald- of cypressenhout. Hierbij wordt een sterke rooksmaak ontwikkeld.
Een legende verhaalt dat deze manier om thee te prepareren bij toeval is ontdekt. Tijdens de Qing-dynastie hield een legereenheid een kampement in een theefabriek. Nadat de soldaten eindelijk waren vertrokken realiseerden de theefabriekarbeiders zich dat ze te weinig tijd hadden om de thee op de gebruikelijke wijze te drogen en daarom droogden ze de thee boven het vuur. De nieuwe smaak was een sensatie.
Deze thee is zeer sterk van smaak, velen vinden dat deze thee het beste tijdens winteravonden kan worden gedronken of gecombineerd met zout of sterk gekruid eten of sterk smakende kaassoorten of gecombineerd met het drinken van single malt whisky.de "sterke" rooksmaak is een understatement!
de geur is overweldigend en het komt erg goed terug in de smaak... met een scheutje Bas-honig erin is het heerlijk drinken... of zonder honing met een sigaartje...
door het 'rokerige' karakter van deze thee vind ik hem perfect matchen bij bepaalde sigaren, ik rookte er een la gloria cubana deliciosos bij, wat toch een medium tot zwaar sigaartje is en de paring vond ik héérlijk!
ziezo... weer een nuttige tip voor zij die graag experimenteren met paring met sigaren.
vraagje, welke thee vind u goed passen bij sigaren?