Zeg nooit 'sigaar' tegen havanna
Door BAS BIERKENS
Bron:Eindhovens dagblad
Michel Permeke, Havanna’s. 176 blz. ISBN 9020962329. Uitg.Terra Lannoo, 59,95 euro.
CUBA - Roken staat steeds meer in een kwaad daglicht, maar de havanna-sigaar mag zich in een toenemende populariteit verheugen. In zijn chique, grote boek ’Havanna’s’ stelt de Antwerpenaar Michel Permeke dit type sigaren op één lijn met de grootste wijnen. „Zeg nooit zomaar ’sigaar’ tegen een havanna.“
De havanna profiteert van de veranderende instelling van sigarenrokers. Ze grijpen minder vaak naar een rokertje - de consumptie van sigaren in Nederland is de afgelopen jaren gedaald van 500 naar 450 miljoen stuks -, maar als ze het doen, willen ze er ook echt van genieten.
En daar willen ze dan ook best wat meer geld voor op de toonbank leggen. Het is echter een hele stap van een gewone Nederlandse sigaar naar een echte havanna. Niet alleen in prijs en formaat, maar ook in smaak, karakter en rooktechniek.
Het genieten van een havanna vraagt en verdient volgens Michel Permeke tijd en aandacht. Hij heeft het in zijn boek ook niet over het roken van een havanna, maar over het ’degusteren’ ervan. „De geur- en smaakorganen zijn tijdens het degusteren van havanna’s, net als bij grote wijnen, de belangrijkste zintuigen. Zij worden immers intens en voortdurend geprikkeld.“
Het kiezen en opsteken van een sigaar gaat dan ook met het nodige ceremonieel gepaard gaat. Niet uit snobisme, als we Permeke mogen geloven, maar om het optimale genot te bereiken. „Wanneer men zijn humidor (bewaarkist, BB) opent, komen reeds de eerste complexe en heerlijke aroma’s vrij. Alvorens de havanna te knippen en op te steken wordt deze langs de neus geschoven om de fijne aroma’s van het gekozen formaat te herkennen.“
Uitvoerig schildert Permeke alle facetten van het roken, pardon, degusteren van een havanna. Soms in hoogdravende bewoordingen, zoals ook wijnkenners wel doen om hun smaak- en reuksensaties tot uitdrukking te brengen. Maar ook met het enthousiasme van de echte bourgondiër. En een grondige kennis van zaken. Niet alleen van Cuba, de bakermat van de sigaren, het productieproces van de tabak, de havanna’s, de fabrieken en de merken. Maar ook van de gerechten en de wijnen die zich het best laten combineren met ’het edele bruine goed’. Dit alles begeleid door uiterst smaakvolle foto’s.
In zijn streven alle vooroordelen en misvattingen over het roken van sigaren (duidelijk onderscheiden van het roken van sigaretten) weg te nemen laat Permeke ook uitvoerig een longarts aan het woord, wiens betoog uitmondt in de conclusie: ’Bij een beheerst en voorzichtig gebruik van dit aloude genotmiddel zijn de risico’s zeer aanvaardbaar en vergelijkbaar met die van veel andere genoegens’. Permeke: „Als je je maar steeds bedenkt dat wanneer je er een ander mee stoort, je er zelf ook niet van kunt genieten.“
De naam ’havanna’ mag zo maar niet gebruikt worden voor een sigaar. Dat merkte Swedish Match uit Valkenswaard enkele jaren geleden. Het sigarenconcern moest per 1 januari 2003 zijn ’Wilde Havanna’ een andere naam geven na een rechterlijke uitspraak. In de sigaar werd weliswaar Cubaanse tabak gebruikt, maar dat was niet voldoende om van een ’havanna’ te mogen spreken. De tabak moet afkomstig zijn van de allerbeste vegas of tabaksvelden in het westen van het eiland, in de provincie Pinar del Rio. De Vuelta Abajo, volgens Permeke ’de spreekwoordelijke koningin van de tabaksplantages’, wordt alom geprezen vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van de bodem, het microklimaat en de buitengewone vaardigheden van de veguerros, de lokale tabaksboeren.
Andere voorwaarden om van ’havanna’ te spreken is dat de sigaar volledig vervaardigd is uit hele tabaksbladeren (longfiller) en dat ze volledig met de hand gemaakt zijn.
Het aandeel van de Havanna op de Nederlandse longfiller-markt is naar schatting zo'n 75 procent.
Michel Permeke, Havanna’s. 176 blz. ISBN 9020962329. Uitg.Terra Lannoo, 59,95 euro.
_________________ You know I haven't been spending much time there lately, they've got me down in D.C. I'm shining a seat with my ass.
|