Sigarenplatform

Het is momenteel 28 Mrt 2024, 16:23

Alle tijden zijn Array Etc/GMT-1




Plaats een nieuw onderwerp  Reageren op dit onderwerp  [ 1 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatstCOLON 05 Sep 2006, 09:12 
Offline
Sigarenplatform.nl Crew
Sigarenplatform.nl Crew

GeregistreerdCOLON 26 Feb 2006, 16:29
BerichtenCOLON 4372
WoonplaatsCOLON London
Door Kees van den Brink, gastvrijheidsgilde
De vakdag ‘Natafelen’ van het Gastvrijheidsgilde bij Bilderberghotel De Keizerskroon in Apeldoorn was bijzonder interessant. Zo’n vierentwintig geïnteresseerden vergroten hun kennis over likeuren, sigaren en whisky. Patrick van Zuidam deed het productieproces van origineel bereide likeuren uit de doeken. Gerrit Duit goot een stortvloed aan kennis over over Classic Malts of Scotland whisky’s over het gezelschap uit. En Joop Aalbers vertelde honderduit over Hajenius en sigaren. Thijs Durenkamp en Irma van der Steeg vertegenwoordigden het Gastvrijheidsgilde, waarbij Irma een thuiswedstrijd speelde.
Afbeelding
LIKEUREN TE KUST EN TE KEUR
Misschien een beetje kort door de bocht, maar er zijn nogal wat likeuren die voornamelijk bestaan uit alcohol, suiker, kleurstof en smaakstof, een fraaie fles en een hippe verpakking. Van het oude ambacht is weinig overgebleven. Zuidam is waarschijnlijk een van de twee laatste distilleerderijen die nog ambachtelijk hun genevers en likeuren bereiden. Het is een echt familiebedrijf waar met een klein team grote prestaties worden verricht. Zo zorg Patrick bijvoorbeeld voor het distilleren en mengen van verschillende grondstoffen, terwijl moeder Helène Zuidam zich bezig houdt met de design verpakkingen.
Afbeelding
Bij de bereiding van likeuren worden twee processen onderscheiden; distillatie en extractie. Om te voorkomen dat bij de distillatie door de snelle verhitting de delicate smaken beschadigen, gebeurt het distilleren au bainmarie. Het water met de alcohol en de schillen wordt langzaam verhit. De verdampte alcohol stijgt op en wordt afgevoerd en gekoeld, waarna ze weer vloeibaar wordt. Een distillaat heeft geen kleur. Kleur ontstaat wel bij extractie. Ook wel maceratie of perculatie genoemd. Vergelijkbaar met het zetten van thee of koffie. Daarbij kunnen de smaakstoffen zoals kruiden en schillen soms maandenlang in de alcohol staan.
Afbeelding
Bij de bereiding van likeuren worden grote investeringen gedaan. Grote hoeveelheden vanille en saffraan. In totaal meer dan 150 kruiden en specerijen. Daarnaast vers fruit en distillaten zoals armagnac, whisky en cognac. Het is de kunst van de vakman om van al die grondstoffen en bewerkingen bijzondere likeuren samen te stellen. Wonderlijk daarbij is dat de fraaie flessen waarin het product strak verkocht gaat worden, zo mogelijk nog duurder zijn dan de inhoud.
Afbeelding
EEN TEVREDEN ROKER IS GEEN ONRUSTSTOKER
De tijden veranderen. Werd er vroeger overal in het rond gepaft. Je hoorde er niet bij als je niet rookte. Voorname families hadden zelfs een aparte rookkamer. Vandaag de dag is roken in de ban. Kleumend bij de ingang van het kantoor of op handafstand bij der rookzuil op het perron, wordt de verstokte roker gedoogd. Ondanks alle tegenspoed blijft er echter een categorie liefhebbers die genieten van de geur en smaak van sigaren. Vaak in combinatie met een goed glas. Bij de geneugten des levens hoort naar hun mening ook de sigaar.

“Een mooie fles wijn moet zorgvuldig bij de juiste temperatuur en omstandigheden worden bewaard, om straks volledig tot zijn recht te komen. Datzelfde geldt voort topklasse sigaren, die bewaar je niet in het keukenkastje”, expliceert Joop Aalbers van Hajenius. Sigaren hebben namelijk de eigenschap om geuren uit de omgeving aan te nemen. Geuren van etenswaren, houtsoorten en muf ruikende kastjes tasten de geur en smaak van de sigaar aan. Een ander gevaar dat de kwaliteit van de sigaar bedreigt, is de cv of airco. Droge lucht betekent kwaliteitsverlies. De plaats bij uitstek voor het bewaren en in conditie houden van sigaren is dan ook de humidor; een luxe sigarendoos al dan niet voorzien van vochtelementen. Sommigen voorzien van een hygrometer om de vochtigheid te kunnen controleren. Een humidor houdt luchtjes buiten de deur en de vochtigheid op peil.



Shortfillers zijn typisch Nederlandse sigaren. (bolknaks) De inhoud wordt fijngesneden en ingerold in een omblad en dekblad. Longfilllers zijn gemaakt van opgerolde tabaksbladeren. Ze komen onder andere uit Cuba, de Dominicaanse republiek en Honduras. Voor shortfillers geldt een relatieve luchtvochtigheid van ± 57°. Longfillers worden bewaard in een relatieve luchtvochtigheid van 72°. Bij deze luchtvochtigheid ondergaan sigaren een rijpingsproces waarbij de complexe smaken zich verder ontwikkelen. De conditie van de sigaar wordt gecontroleerd door er zacht te knijpen in. Een sigaar moet dan meeveren. Sigaren die te droog zijn branden te snel, bereiken daardoor veel eerder hun omslagpunt en zijn scherp op de keel.

O ja, nog even een paar belangrijke weetjes:
Aansteken met een cederhoutje of gasaansteker;
de sigaar in de handhouden en onder een hoek van 45 graden boven het vuur houden, niet trekken dat veroorzaakt een brandsmaak;
als de as grijs wordt kun je gaan roken, nooit inhaleren;
een sigaar kun je voor ongeveer tweederde oproken;
een sigaar in de cognac dopen staat gelijk aan een doodzonde;
een sigaar hoor je niet uit te drukken, maar laat je uitdoven.

NOSING & TASTINGS AAN CLASSIC MALTS
Wie zijn whisky tot nu toe achteloos in het keelgat heeft gegoten, moet nodig eens kennis maken met Gerrit Duit. Zijn kennis over whisky in het algemeen en Classic Malts of Scotland in het bijzonder is onuitputtelijk. Daarnaast legt hij een enthousiasme aan de dag, die je op slag een liefhebber maakt.

“De vaderlandse gastronomie houdt zich enorm bezig met smaken en geuren. Als je echter doorvraagt, blijken de gastvrouwen en -heren veel over wijn te weten, maar geen kloot over whisky. Daarmee laat de gastronomie een flink stuk omzet en kennis liggen.” Duidelijke taal van deze ongedecoreerde vakman, die overigens ook een horecaverleden heeft.
De ontwikkelingen van single malt whisky’s hebben in de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Er zijn wel 1300 single malt whisky’s op de markt. (Het Kompas op Texel heeft de meeste!) Alle bekende merken zijn namelijk blended (=gemixte) whisky’s.



Blended whisky’s zijn ontstaan in de tijd dat het stoken van whisky’s niet gestuurd kon worden. Bijvoorbeeld door te nat hout waardoor het proces heel anders verliep. Met als resultaat ‘bocht’ of iets bijzonder lekkers. Met de komst van stoom kon dat veel beter gereguleerd worden. Met als resultaat een beter product. Gasten verwachten echter standaard kwaliteit en dat kon alleen gerealiseerd worden door de whisky te blenden.
Zijn workshop ‘blenden’was een regelrecht succes tot tweemaal toe was zijn tafel vol bezet en liet hij de ongelofelijke verschillen die ontstaan door het toevoegen van een paar druppeltjes wat aan de pure whisky. Binnenkort start brand ambassadeur Gerrit Duit met masterclasses. Zorg dat u erbij bent!

_________________
You know I haven't been spending much time there lately, they've got me down in D.C. I'm shining a seat with my ass.


Omhoog
   
Berichten weergeven van de afgelopenCOLON  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp  Reageren op dit onderwerp  [ 1 berichten ] 

Alle tijden zijn Array Etc/GMT-1


Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: 29 en 0 gasten


U mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit forum
U mag geen reacties plaatsen op onderwerpen in dit forum
U mag uw berichten niet wijzigen in dit forum
U mag uw berichten niet verwijderen in dit forum
U mag geen bijlagen plaatsen in dit forum

Zoeken naarCOLON
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Vertaald door phpBBservice.nl.