Aha, hier kom je op mijn terrein ! Wijnen...
De Duitse wijnen staan inderdaad bekend als zijnde zoet, maar .... er zitten ook een paar hele mooie droge rieslings bij bv. (onlangs trouwens een Riesling gedronken van 1984 uit m'n pa z'n kelder , een gewone Moezel Auslese ! Eén woord, schitterend)
Heb je de Sekts geproefd ? Als je echt een goeie Sekt hebt, die zal heus niet misstaan in een blindproeverij tussen de "echte" champagnes.
Wat betreft de rode Duitse wijnen : die staan bijna allemaal nog in hun kinderschoenen. Er wordt op dit moment nog heel veel geëxperimenteerd. Aan de druif zelf, Spatburgunder, zal het niet liggen, da's een rechtstreekse afstammeling van de Pinot Noir. Maar durf het op dit moment ook niet vergelijken met een lekkere Bourgogne (ook hoofdzakelijk Pinot Noir, maar nu veralgemeen ik), die meestal 5-600 km dieper (warmer) wordt verbouwd.
Er wordt ook veel rood gemaakt van de Dornfelder druif, die toch wel donkerdere en diepere wijnen geeft.
Maar je moet de Duitse rode op dit moment nog altijd zien als een frisse terraswijn bij een bbq of zo.
De Eiswein en Trockenbeerenauslese zijn natuurlijk heel zoet, maar stoort niet door de nodige zuren nog aanwezig. Vrij duur ook, aangezien niet elk jaar een Eiswein kan gemaakt worden.
En wat me direct opviel : 20-25 wijnen proeven ? De eerste 5 zul je nog goed kunnen analyseren, de volgende 5 al wat minder, maar alles meer dan 10 :
Ik ga al van kindsbeen af naar de Moezel , altijd naar een paar vaste boertjes. Ik wil hier niet de verdediger spelen van de Duitse wijn, ik lust nl ook liever andere. Maar je mag toch niet zo vlug oordelen, denk ik.
We zijn met een groepje vrienden vorig jaar afgezakt tijdens de druivenpluk. Schitterende ervaring, die dit jaar opnieuw wordt overgedaan. Hier wat fotomateriaal :