Bas schreefColon
Robert Parker tot daar aan toe, maar dattie Rolland zo gek heeft gekregen de boeren te laten gisten en telen naar zijn smaak op inkoop is me iets te ver van mijn bed.
Het is een redelijk bekend gebruik dat een (redelijk groot) aantal huizen een paar Parker Cuvées heeft staan. In ieder geval meer extractie dan gemiddeld en fors doorgeroosterd hout. Deze 'échantillons' staan voor hem klaar als hij langskomt om de nieuwe vintage te keuren en te publiceren. Na de publicatie barst de voorverkoop wereldwijd pas echt los.
Gelukkig zijn er veel huizen die zich daar weinig meer van aan trekken en na hun keuze voor biologische wijnbouw min of meer gedwongen worden het jaar te nemen zoals het komt. Met als voordeel dat een echt biologisch verbouwde wijn kwalitatief minder zwabbert tussen de goede en slechte jaren - lees: anders is dan een voorgaand jaar. Wat ik hiermee wil zeggen is dat een 'bio-certificaat en daar voorbij' nu net zo belangrijk wordt geacht als een hoge score van die Yank. Wat niet wegneemt dat ikzelf ook hijgend met de WA in mijn handen heb gestaan en de WA nog steeds met plezier lees, al ben ik er sinds de late jaren 90 niet meer op geabonneerd...
edit:
Zou ik Hansa bijna vergeten een dikke pluim te geven!!! Ziet er prachtig uit!