Zo werd ik vrijdagavond uitgenodigd door een lokale handelaar in Spaanse wijnen (toevallig één van mijn favoriete wijnlanden, 'en general') : Castillo wijnen.
Zo'n aanbod sla ik zelden af. Een heel klein winkeltje waar ik regelmatig kom en die enkele pareltjes in hun gamma hebben. Toevallig waren er twee bodega's vertegenwoordigd.
1)
Bodegas Felix Callejo - Ribera Del Duero :
http://www.bodegasfelixcallejo.com/Een vrij jong bedrijfje, gerund door de padre Felix, zijn zoon (die zijn opleiding bij Pétrus heeft gekregen) en vier dochters. Eén van die dochters, Noelia, was dus aanwezig op de degustatie. Zij is de wijnmaker in het bedrijf. Jong, heel jong, ik schat ze geen 30, maar al vrij ervaren, met verschillende stages in buitenland. Zeer leuke babbel gehad en terug veel opgestoken.
Ze streven naar biologische wijnbouw, geen sproeisels (noch bemesting, noch pesticiden), enkel groenbemesting, die dan nog eens door geiten wordt afgegrazen.
Heel veel detailwerk : groene oogst, handmatige oogst met selectie in de wijngaard, nadien selectietafels in de bodega, natuurlijke gisten, Franse eik, ...
En dat gaat niet onopgemerkt in het wijnwereldje, de ene na de andere internationale rewards, parker punten, medailles, ... rijven ze binnen !
Ik kocht er, als Tempranillo-adept, de "2009 Callejo Crianza 6 meses en barrica", prachtige wijn voor zijn prijs (8.80€). Veel fruit, body, kracht, maar toch verfijning, met fijne ondersteunende zuren, en nu al een juiste tannine-structuur. Nu perfect drinkbaar, maar zeker nog een jaar of vijf groeipotentieel.
2)
Bodega Gran Clos - Priorat :
http://www.granclos.com/index.phpPriorat, topstreek van Spanje, en dit wijndomein is dan nog eens de top in de Priorat-regio. Een heel ruw landschap, met een terroir van overwegend leisteen, wat maakt dat de wijnranken heel diep moeten gaan om enig voedsel te vinden, en wat de wijnen een mineralig karakter geven. De ondergrond zorgt ook voor heel geconcentreerde wijnen.
De man die aanwezig was, nam echt enorm zijn tijd om ons alles in detail uit te leggen van zijn domein.
Ik kocht er de "2005 Celler Fuentes - Finca El Puig" : gevinifieerd uit druiven van 100 jarige wijnstokjes !! Een blend van Garnacha, Cabernet Sauvignon en Syrah, gerijpt gedurende 14 maand op Franse eik. I LOVE IT ! Stevige wijn, moet gedronken worden met stevig eten. Veel fruit, veel tannines, veel alcohol, veel zuren, veel hout, veel concentratie, ... veel... En als dit alles te samen gaat komen
, praise the lord, ik wacht nog wel enkele jaartjes. (19€)