Na een verwenweekend in de Ardennen met veel te veel wijn , en na een zweterige gym-sessie, ga ik me vanavond nog eens rustig neerplanten met een flesje rood.
Mijn oog viel op de 2007 Chakana Cabernet Sauvignon Reserve - Mendoza Argentina.
Terug dus uit het andere werelddeel en van het andere halfrond.
De aanleiding voor aankoop van deze wijn, was eigenlijk een degustatieavond die ik zelf organiseerde voor ons wijnclubje anderhalf jaar geleden, met als thema "monocépages around the world" : dus hoe smaakt een pure Cab. Sauvignon uit Italië tegenover één uit Chili of Zuid-Afrika (natuurlijk allemaal uit hetzelfde wijnjaar)
De wijn kocht ik online bij Vinexus.de (wat overigens eens een aanrader is om rond te snuisteren : 4.000+ wijnen) voor 8.50€.
Cabernet Sauvignon, wie kent em niet ?! De koning onder de blauwe druiven ! Door zijn dikke schil is het mogelijk om zeer geconcentreerde wijnen (veel kleur, veel aroma's, veel tannines) te maken. Nog een karakteristiek is dat in rijpe jaren een redelijke zuurtegraad kan behaald worden, waardoor de wijnen makkelijker houdbaar zijn.
Weetje van de dag : Cabernet Sauvignon is een samenstelling van Sauvignon Blanc en Cabernet Franc.
Mendoza is gelegen aan de voet van het Andesgebergte, ongeveer 960 km ten Westen van Buenos Aires. Mendoza is het economisch hart van de Argentijnse wijnindustrie. Mendoza telt 5 verschillende wijngebieden met circa 140.000 hectare wijnstokken. Mendoza ligt ongeveer even ver van de evenaar als de beste wijngebieden in Frankrijk, Italië en Californië. De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte tussen de 600m en 1.500 meter.
De bodem is los zanderig met een onderlaag van kiezel, kalk en klei. Het klimaat is continentaal droog met weinig regen : gemiddeld valt er 225 mm regen per jaar. (ter vergelijking: in Argentinië valt gemiddeld tussen de 150 mm en 400 mm regen per jaar - in België is dat 780 mm regen per jaar). Het tekort aan regenwater wordt aangevuld door het smeltwater van het Andesgebergte en irrigatie. De temperatuur in de winter is gemiddeld 10°C en in de zomer kunnen de dagtemperaturen oplopen tot 40°C. Omdat Mendoza gelegen is in het zuidelijk halfrond, vindt de oogst er plaats tussen half februari en einde april.
Bodegas Chakana (betekent Inca-kruis) – opgericht 1900 - 150 ha – 35j oude wijnranken – manuele vendange – 8.000 kg/ha opbrenst – 12 dagen warme fermentatie (26-28°C) - 12 maand in barrique.
De wijn is donkerrood. In de neus direct rood fruit, veel kersen. In de mond vallen direct de stevige tannines op, zelfs nog een beetje ruw, ondersteund door zuren, wat maakt dat deze wijn te vroeg is opengegaan. Ik weet nog dat dit tijdens de degustatie ook al was. Ook de houttonen en het fruit komen terug. Vrij lange afdronk, maar nog niet geheel in balans.
Een lekker wijntje, maar nog iets te jong ...