Sigarenplatform
http://www.sigarenplatform.nl/forum/

Hansa's wijnhoekje
http://www.sigarenplatform.nl/forum/viewtopic.php?f=36&t=7837
Pagina 4 van 6

AuteurCOLON  Wimpo [ 23 Nov 2011, 22:21 ]
TitelCOLON  Re: Hansa's wijnhoekje

Filip schreefColon
Hansa schreefColon
Nog een wijn die ik altijd in de kelder heb liggen :

Dante Robino Malbec (Mendoza - Argentinië)

Gekocht bij Caves de France voor een kleine 10 euro.

De 50 jaar oude wijngaard voor de Malbec druiven ligt op 1.000m boven de zeespiegel, met in de achtergrond het Andes gebergte. Door de grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht kan hier prachtige wijnen geproduceerd worden.
De druif heeft een typische dikke schil, waardoor je donkere en tanninerijke wijnen krijgt.

Vandaag drink ik de 2009 in combinatie met een Partagas Short. (doordat Argentinië in het zuidelijk halfrond ligt, wordt er geoost in maart/april, dus deze wijn is eigenlijk een jaartje ouder dan hij op 't etiket toont voor ons als westerlingen)

In de neus heb je onmiddellijk de vanilletoetsen van het hout, kruidigheid en een hele boel fruit.
In de mond, direct een mooie volle romige smaak. Veel fruit, de kruiden (peperkoek ?) die terug komen, veel body, een echte warme wijn.

Een tip voor iemand die graag Bordeaux of Cahors lust, en eens iets anders wil...

Ook de combinatie met de Partagas Short zal wel goed bevallen. Dit sigaartje is echt wel een pittig baasje met een hoop smaak. Dus de battle kan beginnen !


Lijkt me wel iets voor de komende feestdagen,
of is deze eerder om zo gewoon te drinken bij een sigaar?

Aan de vinologen hier: ik heb nodig: een wijn voor te drinken bij een gevulde parelhoenfilet, de beestjes ga ik persoonlijk slachten en bereiden, opvullen met abrikoosjes en rozijntjes, daarbij een sausje van Apricot Brandy of Grand Marnier en o.a. kokosroom schenken.
Graag jullie proffesioneel advies Heren!

Fiele


@Fiele

het water loopt me in de mond bij jouw gerecht dat in de planning ligt. Man, wat gaaf! Zelf slachten en bereiden: leuk (is dat het goede woord hiervoor?) iig interessant.

Bij parelhoen is het het beste om een pinot noir te kiezen, maar het vinden van een mooi pinot noir kan lastig zijn. Bourgognes zijn vaak aan de prijs en vallen vaak tegen. Je moet iig op een producent zoeken. Een goede producent/wijnboer maakt vaak betrouwbare wijnen. Maar in de Bourgogne lopen ook veel slechte producenten helaas. Die zijn vaak even duur maar een stuk slechter. Pinot noir is een lastige druif om te verbouwen. Je kan ook naar een goede Chileense pinot noir op zoek gaan. Goedkoper en vaak ook prima van kwaliteit. Als je voor "wit" wilt gaan, kan je ook voor een chardonnay kiezen bij de overleden parelhoen. ALs je een goede wijnhandelaar in de buurt hebt, kan hij je wel verder helpen wellicht.

Wim (geen vinoloog)

AuteurCOLON  drP [ 23 Nov 2011, 22:42 ]
TitelCOLON  Re: Hansa's wijnhoekje

Wimpo schreefColon

Wim (geen vinoloog)


Ook wel oenoloog... :mrgreen:

AuteurCOLON  Raleigh [ 23 Nov 2011, 23:45 ]
TitelCOLON  Re: Hansa's wijnhoekje

drP schreefColon
Wimpo schreefColon

Wim (geen vinoloog)


Ook wel oenoloog... :mrgreen:


Echt niet! :)

Correct me if i`m wrong.
Maar een een oenoloog is volgens mij degene die wijnboeren helpt met het bereiden/creëren van wijn.
Een vinoloog is een afgestudeerde genieter. :)

AuteurCOLON  drP [ 23 Nov 2011, 23:52 ]
TitelCOLON  Re: Hansa's wijnhoekje

Raleigh schreefColon
drP schreefColon
Wimpo schreefColon

Wim (geen vinoloog)


Ook wel oenoloog... :mrgreen:


Echt niet! :)

Correct me if i`m wrong.
Maar een een oenoloog is volgens mij degene die wijnboeren helpt met het bereiden/creëren van wijn.
Een vinoloog is een afgestudeerde genieter. :)


I stand corrected...beide zijn evenwel kenners op hun vakgebied...in elk geval niet bepaald oenen... :mrgreen:

AuteurCOLON  Filip [ 24 Nov 2011, 10:33 ]
TitelCOLON  Re: Hansa's wijnhoekje

@ Hansa en Wimpo,

volgens mij zijn deze Heren hier 'echte kenners' en liefhebbers van 'terroir', zullen we het daar bij houden beste mensen?

Hans, Wim,

wij danken Ullie (das een goed woord) voor het advies inzake mijn vraag betreffende een bijpassende wijn, ik laat jullie weten wat het geworden is en voor de niet-lifhebbers laat ik wel weten welke sigaar ik achteraf heb gerookt. Even wachten tot na de Sint is geweest...

Fiele

AuteurCOLON  dekelle1 [ 24 Nov 2011, 10:43 ]
TitelCOLON  Re: Hansa's wijnhoekje

Hey fiele,

Ik zou bij dat gerecht bij witte wijn blijven.
Een chenin blanc met de abrikoos die terugkomt.
Een witte Côté du Rhone (condrieu van guigal) zou er zeker bij passen.
Een droge Vouvray van de Loire.

Maar vooral genieten

AuteurCOLON  Wimpo [ 24 Nov 2011, 17:37 ]
TitelCOLON  Re: Hansa's wijnhoekje

......en de pinot noir vooral niet te warm drinken, Fiele. Graadje of 16 is prima. Anders wordt de wijn te log en gaan het mooie fruit en de frisse zuren verloren

AuteurCOLON  Groucho [ 24 Nov 2011, 17:52 ]
TitelCOLON  Re: Hansa's wijnhoekje

Ik blijf maar worstelen met de genoemde kokosroom...

Ik zou gaan voor een niet te zware cru uit de beaujolais (Fleurie), misschien een rode Sancerre... In wit een niet te rijke Pinot Gris...

AuteurCOLON  Wimpo [ 24 Nov 2011, 18:20 ]
TitelCOLON  Re: Hansa's wijnhoekje

Nou Fiele, het wordt je niet makkelijk gemaakt! Keus genoeg!
Weet je wat? Koop ze allemaal en laat ons weten welke de lekkerste was

Wim

AuteurCOLON  Groucho [ 24 Nov 2011, 18:34 ]
TitelCOLON  Re: Hansa's wijnhoekje

Wimpo schreefColon
Weet je wat? Koop ze allemaal en laat ons weten welke de lekkerste was


That's the spirit!!! =D> =D> =D>

AuteurCOLON  Wimpo [ 24 Nov 2011, 18:42 ]
TitelCOLON  Re: Hansa's wijnhoekje

We komen graag meetesten.......
:drinkers:

AuteurCOLON  Filip [ 25 Nov 2011, 13:02 ]
TitelCOLON  Re: Hansa's wijnhoekje

Heren,

bedankt voor de info en advies, het zal kiezen worden, geen plaats in de kelder voor al die flessen wijn, want die staat bijna vol met bier!

@Groucho,

de kokosroom in het sausje is hier ook een struikelblok, persoonlijk zou ik voor gewone room kiezen
maar er zijn hier wat liefhebbers van kokos en die moet ik trachten te bewegen tot een andere gedachtengang rond die smaakcombinatie, wie weet...

Terwijl we toch aan de gang zijn:

het dessert is een combinatie van pure chocolade, room, kastanjepuree, granaatappel en meringues
Geven we daarbij een rode Banyuls, of eerder een zoete Roussillon?
Afsluiten met een vintage port en een goe sigaarke...

Fiele

AuteurCOLON  CubaLibre [ 25 Nov 2011, 14:04 ]
TitelCOLON  Re: Hansa's wijnhoekje

@Fiele

Het water komt me in de mond. Zouden we geen nieuw topic openen: "Wat kook je vandaag?" :mrgreen:

AuteurCOLON  Filip [ 25 Nov 2011, 14:21 ]
TitelCOLON  Re: Hansa's wijnhoekje

CubaLibre schreefColon
@Fiele

Het water komt me in de mond. Zouden we geen nieuw topic openen: "Wat kook je vandaag?" :mrgreen:


Fiele en Veronique koken en roken, puur natuur... :mrgreen:

Neen, liever geen topic, zo af en toe eens een vleugje zo hier en daar tussendoor is voldoende!
Het is hier een sigarenplatform en er is toch: 'komen eten' op de (uit)lachtelevisie.

Trouwens ik zit hier in een topic over wijn als eerder bierliefhebber, sorry voor het storen, ik post wel eens een receptje met een vraag over bijpassend bier in dat topic.
Ben wel blij alweer wat te hebben bijgeleerd hier met al die wijnkenners-liefhebbers-vinologen,thx.

Fiele

AuteurCOLON  Groucho [ 25 Nov 2011, 22:13 ]
TitelCOLON  Re: Hansa's wijnhoekje

Filip schreefColon
het dessert is een combinatie van pure chocolade, room, kastanjepuree, granaatappel en meringues
Geven we daarbij een rode Banyuls, of eerder een zoete Roussillon?
Afsluiten met een vintage port en een goe sigaarke...


Als de Port er niet achteraan zou komen was ik voor Banyuls gegaan, maar nu toch wel de Roussillon...

Pagina 4 van 6 Alle tijden zijn Array Etc/GMT-1
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/