Het is niet zo druk in dit subforum, dus kom, laat ik eens een kopie van mijn nieuwste recensie hier neerzetten. Gisteravond vanwege de Restaurantweek (
www.restaurantweek.nl) wezen eten bij restaurant L'Etoile in Gouda. Hier mijn recensie:
CitaatColon
Omdat een voor ons bekend restaurant vol geboekt was, kwamen we min of meer bij toeval terecht bij L'Etoile. We rijden er regelmatig langs en hadden op basis van het uiterlijk een vooroordeel dat het wat formeel en stijfjes zou zijn. Gisteravond werd ons ongelijk ruimschoots bewezen. Een erg sfeervol restaurant met jonge vlot personeel die goed tussen zeer correcte bediening en ontspannen communicatie manoeuvreert. De ervaren gastheer lijkt de touwtjes goed in handen te hebben. Hij vertelde dat het voor hen een hectische avond was, maar daar merkten wij niets van. De verschillende gangen werden met niet te grote tussenpozen geserveerd. Door de indeling van het redelijk grote restaurant heb je toch het idee dat je intiem zit te dineren.
Over het eten, gecreëerd onder leiding van een jonge chef, kan ik kort zijn: puur, eerlijk en smaakvol. Wij maakten gebruik van het Restaurantweek-menu van 25,- p.p. Vooraf ontvingen we zoals alle gasten de pré-amuses: 2 soorten huisgebakken brood met zachte boter, huisgemarineerde olijven (met rozemarijn, niet mijn smaak, maar dat is persoonlijk), koekjes met ansjovis (mild van smaak; helaas ontvingen we er slechts drie, dus over de laatste moest flink gesteggeld worden). Vervolgens werd een heerlijke amuse geserveerd van een stukje huisgerookte zalm. Heerlijk zacht van smaak. Het voorgerecht was een marbré ("laagjescake") van weiderund, ganzenlever en truffel, geserveerd met rode wijnsiroop en gemarineerde pruimen. Prachtig! Wat een smaken! Vervolgens kozen wij een extra voorgerecht (10 euro). Mijn vrouw koos de tonijn en gamba op Japanse wijze. Ik koos de krokant gebakken eendenborst. Erg van genoten. Het hoofdgerecht was Hollands kalf (zéér zacht gegaard) met rozeval aardappeltjes en groenten. Wederom zeer smakelijk. Áls ik een kritische noot moet plaatsen: er werd een saus van eekhoorntjesbrood bij geserveerd. Waarom dan champignons daarin serveren in plaats van eekhoorntjesbrood? Desalniettemin: erg lekker. Het dessert was een trio van kleine zoete gerechtjes: een potje van drie soorten chocolade, een crème brûlée met citrus en een luchtig mokkagerechtje. Mijn vrouw heeft er erg van genoten. Zelf koos ik, met een meerprijs van 2,50, voor een kaasdessert. Absoluut geen spijt van gehad! Wat een prachtige collectie van gerijpte zachte Franse kazen en harde Hollandse. Mooi detail was dat ik nog specifiek verzocht om een stukje kaas die er smakelijk uitzag en dat zowel de gastheer als de chef niet konden achterhalen welke kaas die precies was. Leek mij een gruyère op leeftijd, maar dit zou het niet zijn. Tips zijn welkom. Overigens kreeg ik er op advies van de gastheer een heerlijk Muscat de Rivesaltes uit 1978 bij geserveerd. Wel iets duurder dan de port die ik van plan was, maar ach. Soms moet je eens iets proberen.
We rondden af met een espresso waarbij enkele zoetigheden geserveerd werden. Minpuntje: ondanks dat het kwalitatief goede koffie van Illy was, was het toch espresso op zijn Hollands. Wie ooit Italiaanse espresso heeft gedronken, wil eigenlijk niet anders. Pluspunt: er wordt standaard zoetstof bij geleverd. Iets waar ik als diabeet erg op let en helaas bij veel te weinig restaurants zie gebeuren. Al met al waren we 111,- euro kwijt. We vonden het zeker de prijs waard en dit restaurant heeft er twee fans bij. Iets duurder dan onze andere favoriet in Gouda, maar we komen zeker nog eens terug.
Overigens is het spijtig dat men na afloop van een diner geen sigaartje meer mag opsteken. Er stond een mooie tafelhumidor met een collectie Balmoral sigaren in het restaurant. Helaas slechts een herinnering aan een voorbije traditie.