Bas schreefColon
Foie Gras cruel,..??? No way,...seek out urself !!
Not a pretty picture... ooit de vaderlandse bio-industrie van dichtbij gezien? Dan komen deze 'jongens' er nog redelijk vanaf...
Maar op een serieuze voet, elke exploitatie van dieren voor cunsumptie heeft iets verwerpelijks, ik zeg dit vanuit een duidelijk westers en dan vooral stads perspectief. De relatie tussen stadsmens en dier heeft iets abjects. Er zijn momenten dat onze twee katten beter eten dan wijzelf (ja hé, als ZZP'er valt het soms niet mee...), betrap mijzelf zelf wel eens dat ik een boer tussen mijn tanden door voor klootzak uitmaak omdat een van z'n koeien een naar mijn mening te harde slag met een stok krijg om het in het gareel te krijgen. Ja, ik hou echt van dieren!
Toch ben ik hypocriet genoeg zo af en toe een stukje vlees of vis te willen eten, puur omdat ik het lekker vind. Het moet dan wel bio zijn, zodat er op z'n minst een illusie achterblijft dat het dier een minimaal acceptabel bestaan heeft geleden (de contradictie van het lijden alleen al). Ja, zo af en toe gaat er een kreeft levend in het kokende water, binnen twee seconden is het over voor zo'n beest. Ach wat zielig! Je moet een mes in z'n hoofdpantser zetten. Het beest crepeert minimaal 10 minuten... en door de stress smaakt het als een gamba op steroïden. Mosselen, een kokende slachtpartij. Garnalen dito. Kippen, varkens, koeien; jankpartijen! Kortom, alle soorten vlees is shit. En toch eten we er niet minder om.
Ik zet vraagtekens bij het iconiseren van ganzenlever - en waarom ook niet; kreeft - als dierlijk lijden. De echte horror ligt dagelijks in de vele kilometers vleesschappen van de supermarkt, laten we dat eerst eens aanpakken.
Voor alle duidelijkheid, ik ridiculiseer niets of niemand, ik geef mijn mening.
Zo, nu lekker met een van de katten op schoot een sigaartje doen!
Michel