onder het motto "nuttige posts" hoop ik dat dit er eentje is en dat iemand er iets aan heeft...
oesters in wittewijnsaus (of champagne)wat hebben we nodig,
whisky...
... niet dus!
- prei,
- wortelen
- oesters
- melk
- goeie boter
- witte wijn, (ik gebruikte een chablis)
- kruiden, nootmuskaat, peper & zout
- gruyere kaas
- en nog wat zaken die ik eventueel vergeten ben...
enfin,
u brengt een halve fles wijn aan de kook in een kookpot,
ondertussen opent u de oestertjes.
die bewaart u even in een apparte kom, (het vocht mag erbij)
de schelpen hebben we straks nog nodig dus die wassen we even af.
eenmaal de wijn aan de kook is gebracht doen we er de oesters in, twee a 3 minuutjes slechts... zo bekomen we geen "kauwgom"
de etiket-loze chablis, resultaat van een ondergelopen kelder eenmaal de tijd verstreken is halen we de oesters eruit en laten we de rest van de wijn tot de helft inkoken.
intussen maken we een kaassausje,
dus boter laten smelten (niet bruin laten worden), en voorzichtjes bloem bijgieten tot je een soort van kruimelige massa hebt.
da's de rouille.
daar gieten we wat melk bij tot we een mooi vloeibaar sausje hebben, we doen er wat kaas bij (niet te veel zodat het geheel niet te scherp word of te elastisch)
afwerken met peper en nootmuskaat.
eventueel nog verder 'aflengen' met melk.
intussen is de wijn tot de helft ingekookt, die kieper je vlotweg bij het kaassausje, alles mooi inroeren.
terwijl dit warm gehouden word gaan we de groenten bereiden, je maakt een julienne, dus de wortels en de prei in fijne korte reepjes snijden.
rustig stoven in wat boter tot het geheel beetgaar is en mooi glanzend (worden ze sowieso)
eenmaal alles klaar is, gaan we alles samenvoegen
1) de gewassen schelpen
2) oesters erin
3) julienne erop
4) het kaassausje erop
5) snuifje kaas er nog op en afwerken met een stukje wortel en een snuifje nootmuskaat...
vooraleer het geheel geserveerd word eventjes onder de grill en klaar is dit voorhapje.
dit is zoals ik het maak en het is iedere keer goed ontvangen geweest... schiet me niet dood als uw gasten het drab vinden
en nog de nodige voorschriften...
ik ben niet verantwoordelijk voor ongevallen,