Dit is zoiets dat ik tijdens de zomer regelmatig maak. Lekkere gedroogde tomaten, in olijfolie met look en basilicum op een sneetje vers stokbrood... in 't zonnetje op terras, met een lekkere Sauvignon Blanc en een Montecristo of zo. Niet te versmaden.
Eigenlijk is dit nu nog te vroeg op 't jaar om te maken, de tomaten zijn nog niet super, en tja, 't weer is ook niet echt denderend. Maar toch... Ik kon me weer niet houden...
Bon, hebben jullie al zin ? Wat heb je nodig ?
- Kilo's vaste tomaten (vleestomaten)
- een goeie olijfolie
- een paar teentjes look (grofgesneden)
- Verse tijm
- Verse rozemarijn
- enkele laurierblaadjes
- wat Italiaanse kruiden
- een heel klein snuifje suiker
- peper van de molen
- zeezout
- gedroogde chili's, ik had dit nog liggen van vorig seizoen, toen ik ze zelf heb opgegroeid en gedroogd (naar smaak, kan ook cayennepeper of zoiets zijn)
Hoe beginnen we er aan ?
Geef een klein sneetje in de bovenkant van de tomaten, en laat ze 10 sec zwemmen in kokend water. Echt niet langer, we willen ze niet koken ! Dit is enkel om 't velletje er gemakkelijker af te krijgen.
Pel de tomaten, vierendeel en haal de zaadlijsten eruit.
Meng een flinke scheut olijfolie, en voeg de rest van de ingredienten toe.
En verdeel ze over enkele bakplaten. Zie wel dat ze niet te veel over elkaar liggen en liefst met de holle zijde naar boven.
Verwarm je oven op 80 graden en plaats de tomaten erin voor een uur of 5-7 (afhankelijk van de grootte vd tomaten). Laat de deur op een kiertje dat 't vocht kan ontsnappen...
Tot zover mijn normale recept. Nu wou ik ook eens iets anders, en heb een schaal apart gemaakt voor te laten drogen op de barbecue. Die heb ik ingericht volgens de minion methode. Een aantal kolen worden aangestoken, en die steken dan automatisch de rest aan. Zodanig blijft de temperatuur laag, en blijven de kolen lang branden. Nu heb ik ook wat kersenhoutschilfers toegevoegd voor wat extra smoke-effect.
Wanneer ze halfgedroogd zijn, je wil ze echt niet uigedroogd, laat ze dan afkoelen en nadien doe je ze in een steriliseerbokaal. Voeg hier en daar nog een volledig teentje look en wat takjes tijm en rozemarijn toe. Overgiet met de olijfolie zodat ze onder staan. Bewaar in de frigo/koelkast/ijskast. (Hier heb ik nog geen foto's van, de tomaten zitten momenteel in de oven en bbq, zal misschien morgen wel updaten)
Wanneer je ze wil opdienen, verknip een aantal tomaten (geen pap van maken, ik wil er nog wat structuur in), versnipper een heleboel basilicum en nog wat look erdoor, een paar lepeltjes van die olie uit de pot, en dien op op een (eventueel geroosterd) stokbroodje.
De overschot van de zaadlijsten staat nu rustig in te koken met wat smaakmakers om in te vriezen en later te gebruiken als fond of zoiets.
Man, man, man, je zou 't hier eens moeten ruiken... ZALIG, kan amper wachten.