In navolging van het goede voorbeeld van P3rf3ction (we zijn per slot van rekening allemaal liefhebbers van het goede leven) op mijn beurt een review van een van mijn lievelingsrestaurants: “De Savoye” die andermaal gelegen is in “De tuin van de Noordzee”.
VoorafChef Ignace De Savoye is in de contreien gekend als dé visman.
Ik ken maar weinig chefs die zó bezeten zijn van al hetgeen uit de zee komt.
Ignace is op zijn beurt actief op Facebook en waar ik godganse dagen zaken over sigaren post,
post hij op zijn beurt allerlei weetjes over deze of gene vis.
De zaak staat dan ook gekend als een van de beste vis-restuarants in de contreien.
KeukenOp de kaart staan dan ook in hoofdorde visgerechten, maar bijwijlen komt hij zéér creatief uit de hoek.
Zo herinner ik mij nog dat ik er vorig jaar met vrouwlief heen ging en mijn buren een gerookte wildschotel kregen.
De borden werden met een cloche geserveerd en wanneer die aan tafel werden weggenomen beklaagde ik mij dat ik al had besteld…
Schiterende gerookte aromas!
Tevens heeft hij veelal mooie menu’s.
PrijsDe zaak staat niet gekend als de goedkoopste zaak.
Dat vindt zijn verklaring in het feit dat Ignace weigert van mindere porties te geven. Kleine, petieterige hapjes… Neen, daar houdt Ignace niet van.
Het toeval wil dat ik het met hem over de Sel Gris heb gehad (zie review P3rf3ction) en alhoewel hij op zijn beurt fan is van de keuken kan hij er zich niet in vinden. De gerechten van Frederik zijn een voor een top gedresseerd. Het zijn schilderijtjes, maar… Tja, je kent het wel.
Wat ik er wel graag bij vertel is dat de zaak zéér transparant is in zijn prijzen.
Op de website (zie verder) vind je er àlle prijzen en dat kom je niet zo vaak tegen.
MenuErgens begin deze zomer ging ik met de kleinzoon van de overleden verzamelaar (wiens collectie ik nog verder moet opdelen) en zijn vrouw gaan eten.
Na een zeer exhaustieve toelichting van de maître (ik hou wel van wat uitleg) gingen we voor het
Menu De Savoye (€58,00).
Als aperitief hadden de connaisseurs (ttz ikzelf en
den anderen zijn vrouw) een gin-tonic: Gin Mare Mediterrane – Fever Tree.
De mannelijke compagnon was nogal zeker van zijn geaardheid en ging voor een coupe… Tsss..
* Als voorgerecht hadden we de toast gerookte paling
* En als hoofdgerecht gingen we allen voor de halve kreeft met citroenkruid.
* Het koppel koos als dessert voor vanille-ijs met seizoenfruit, terwijl ikzelf ging voor de Ile flottante. Ik ben immers van gedacht dat je op restaurant iets moet eten wat je zelf niet kan klaar maken en een coupe ijs met fruit ligt nog wel in de lijn van mijn vaardigheden.
Als wijn kozen we op aanraden van de sommelier (eerst hadden we de Chileense Santa Carolina Sauvignon in gedachte) voor de Nieuw-Zeelandse Marlborough Estate Reserve Sauvignon (€ 33,00).
Bij het dessert hadden we nog een espresso.
Al bij al betaalden we (incl. water) iets minder dan € 300,00 of iets minder dan € 100,00 / persoon. Ik vertrok met het voldane gevoel dat we
value for money hadden gekregen.
Wat ik me van het uitstapje nog herinner is de absoluut fantastische saus die bij de kreeft ging. Ik had nog krielaardappeltjes bij de kreeft, maar heb die niet aangeraakt. Het bord werd tot bijna likkens toe uitgedopt. Mhh!
Leuk weetjeIgnace houdt op zijn beurt van het goede leven en is dan ook sigarenliefhebber.
Zo is hij al een paar keer naar een avond van onze sigarenclub Aroma de Cuba geweest.
Hij is de club zeer genegen nu hij veelal partners in crime meebrengt.
Na het eten slaat hij ook graag een praatje met zijn gasten.
PraktischDe Savoye
Dumortierlaan 18
8300 Knokke-Heist
http://www.desavoye.be