Habanos Festival ~ De gerechten, wijnen en zijn sigaren!Elk jaar vindt op Cuba het heuse Habanos Festival plaats. Het komt niet vaak voor dat een Hollandse chef en wijnexpert de eer krijgen om het diner te mogen bereiden. Dit jaar mocht Ron Blauw, chefkok van zijn eigen Ron's Gastrobar te Amsterdam, en wijnexpert Cuno van ’t Hoff hun creativiteit en vakmanschap gebruiken om de gasten van het diner te overtuigen. Samen met Habanos werd een selectie sigaren gemaakt waarbij Ron en Cuno de ultieme pairing konden realiseren.
De mensen die op Cuba geweest zijn weten dat de Cubaanse Slag zeer serieus genomen moet worden. Zo ervoer het team van Ron de nodige obstakels. Het gaat op Cuba immers niet zoals het in Nederland gaat. De geleverde flessen wijn stonden open en bloot op straat waarna bewaking moest worden ingeroepen. Ingredienten welke niet standaard in Cuba beschikbaar zijn moest door het team naar binnen "gesmokkeld" worden en de wijn die uiteindelijk geschonken kon worden werd door de Cubanen geweigerd omdat de flessen te groot waren.
Hoewel een gerecht, zowaar niet helemaal zoals uitgedacht, uiteindelijk toch op de borden verscheen, was het toch een circus om het tot een goed eindresultaat te brengen. Wij van sigarenplatform willen Ron dan ook adviseren om de volgende keer Ropa Vieja te serveren. Dat kan natuurlijk ook op sterren niveau en scheelt een hoop stress!
Het is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd om op het festival te verschijnen. Zeker niet voor de gewone man op sigarenplatform. Daarom organiseerde Ron Blauw en Cuno van ’t Hoff samen met CubaCigar een middag om de gerechtjes, wijnen en selectie sigaren aan het Nederlands publiek te tonen. Sigarenplatform was er gelukkig bij en heeft snel, voordat het bestek ter hand werd genomen, wat foto's kunnen maken. Want lekker was het!
De gerechtjes zijn helaas niet beschikbaar, de selectie sigaren van Ron zullen in een beperkte oplage (192 gesigneerde doosjes) bij de Casa's en bij Ron's Gastrobar verkocht worden. Met trots presenteerde Ron en Cuno de sigaren. Dit doosje is dan ook een staartje van het feestje wat men graag de roker in Nederland wil laten proeven. Ze waren en zijn tenslotte trots op de gerechten, de wijnen en de geselecteerde sigaren!
Genoeg tekst, want gelukkig hebben we de foto's nog.
De trotse chef:
Voorgerecht: Sashimi van makreel
Wijn: Coeur de Leon - Vin de Pays d'Oc - Blanc
Sigaar (vooraf): Trinidad Coloniales
De wijn: Coeure de Léon
Voorgerecht: Gebakken Langoustine
Wijn: Chateau d'Esclan - Whispering Angel Rose
Sigaar: Cohiba Siglo II
Hoofdgerecht: BBQ Spareribs
Wijn: Coeur de Léon - Vin de Pays d'Oc - Rouge
Sigaar: Trinidad Robusto T
Dessert: Dessert van chocolade
Sigaar (achteraf): Cohiba Siglo VI
Ron en Cuno, trots met hun selectie sigaren!
De sigaren:
Trinidad Coloniales
Cohiba Siglo II
Trinidad Robusto T
Cohiba Siglo VI