Nu de wedstrijd gedaan is gaat dendezen nog eens 'een reviewke placeren.'
De Punch Royal Selection n°12, en wel één uit de oude doos...
CSU-VC-2, oftewel juli 1998 en gerold in een fabriek in de provincie Villa Clara. Wat was de tijd dat je van de factorycodes nog iets kon verwachten toch heerlijk!
Punch:
Het merk werd omstreeks 1840 geregistreerd en is zo samen met Cabañas, Por Larrañaga en Ramon Allones bij de oudste merken die Cuba te bieden heeft (of had in het geval van Cabañas, deze was trouwens de eerste die die zich in 1810 heeft gevestigd)
Punch werd in het leven geroepen door een Duitser genaamd Stockmann, werd doorverkocht aan Luis Corujo in 1874 en vervolgens aan Manuel Lopez in 1884. (Al vind je hierover enorm uiteenlopende stellingen op internet)Deze laatste naam wordt nog steeds gedrukt op dress boxes van het merk en op de bandjes.
De naam Punch komt van het popje "Mr. Punch" dat ergens in de 16de eeuw is ontstaan uit de Italiaanse commedia dell'arte.
Genoeg daarover, de fik erin!!!
Vitola: Petit corona (Vitola de galera: Mareva)
Afmetingen: 42 x 129mm
Dekblad/omblad/binnengoed: Cuba
Prijs: €6,9 BE / €6,6 NL (ik heb blijkbaar nog de oude prijs betaald... 6€
)
De Punch Royal Selection n°12 werd gediscontinueerd in 2010
Het exemplaar heeft een licht generfd dekblad met een uitstraling die ergens zweeft tussen net niet dof en licht geolied. Het kleur leunt wat aan bij het roodbruine. Een klassieke colorado. Toen de sigaar even tussen de vingers kneep, kwam er een slecht gevoel over me. De voet was vrij hard en in het midden voelde ik een klein zacht plekje. Ik dacht bij mezelf "lap, deze trekt voor geen meter!" en het is het enige exemplaar dat ik toen bij had (de nadelen van op verplaatsing roken)
Ik boorde onze vriend met de kleinste diameter van m'n Passatore punch (7mm) in de hoop dat de trek goed zou zijn en rekening houdend met de leeftijd en RG van deze sigaar. Hoe Cubanen je toch kunnen verbazen; de trek was perfect, niet te hard en met de welgekende Cubaanse 'resistentie'
A crudo geeft deze sigaar weinig vrij, een redelijk bescheiden kaneelgeurtje en aroma's van hooi en tabak. Ik stak ze dan ook vrij snel aan met een klassieke vlam.
Eerste deel:Ik nam er een glaasje water bij omdat het de eerste keer is dat ik deze sigaar op leeftijd rook, het enige exemplaar dat ik ooit had was van 2009, en ik wou de smaken volledig tot hun recht laten komen.
Het verbaasde me vrij snel dat zo'n kleine oude rakker nog zoveel pit in zich kon hebben, wat heerlijk! Dit is absoluut geen beginnersrokertje!
De eerste aroma's die ik kon waarnemen waren zaagsel (zowat de geur van een schrijnwerker z'n atelier als die net aan een vol eikenhouten kast of zo aan het frezen is)
Redelijk wat vochtige aarde, maar vooral witte peper! Een aangenaam gevoel op de lippen en een licht prikkelende sensatie op de tong...
Tweede deel:Door de punch van deze Punch (no pun intended
) dacht ik dat het absoluut geen kwaad kon om er een stevige koffie bij te zetten. Ik was deze sigaar bij mijn ouders op het terras aan het roken, en zij hebben nog wat boontjes uit Cuba liggen, heb ik me een stevige Café el Escorial gezet in een franse cafetière. Deze bonen hebben we gehaald in het gelijknamige koffiehuis op de Plaza Vieja in Havana. Hiervoor hebben we 's ochtends vroeg moeten opstaan en meer dan een uur moeten aanschuiven. De bonen werden voor ons ogen gebrand, de geur die daar van afkomt .............. gewoonweg HEMELS!!!!
Enfin, genoeg koffie, back to cigars.
Ik moet toegeven dat de sigaar redelijk wat scheef begint te gaan en ik moet af en toe wat bijbranden. Er was ook wel wat wind en het stond op het punt van te beginnen regenen, maw veel vocht in de lucht. Misschien heeft dit er wat mee te maken gehad !? Een volgend exemplaar zal uitsluitsel geven... De rook is aangenaam vol en romig, met een soort boterachtige vettigheid. Het aroma van het zaagsel is in het tweede deel volledig verdwenen en maakt plaats voor een lichte hint van iets geroosterd, maar ik kan er de vinger niet op leggen. Ook komt wat leer de kop opsteken en blijft de witte peper enorm aanwezig.
Derde deel:In dit deel begint het leer te primeren, de witte peper verdwijnt... De roomachtige vettige rook blijft de hele rookduur van ongeveer een klein uurtje (ja ik ben een trage roker) aanwezig, fantastisch! Naar het einde toe komt er een subtiel amandeltje naar boven, en ik besluit dan ook om hem weg te leggen. Een stevige medium tot full body stok met een hele waaier aan aroma's. Al bij al was dit toch een prettige ervaring. Enig minpuntje was de scheefbrand en de donkergrijze as die toch wel wat los was en voor een vuile trui gezorgd heeft
Uiterlijk: 8 / 10
Constructie: 7.5 / 10
Trek: 8.5 / 10
Brand: 6 / 10
Rook: 8.5 / 10
1ste deel: 8 / 10
2de deel: 8.5 / 10
3de deel: 8 / 10